Karijere na NZ

Mnogi su me pitali kakva je šansa, plata za ovo ili ono zanimanje – evo link iz ministarstva poslova na NZ koje daje jednostavan pregled:

http://www.dol.govt.nz/publications/lmr/occupational-outlook/

Vredi i pogledati svaki PDF vezan za pojedinačna zanimanja jer je pun korisnih informacija.

41 thoughts on “Karijere na NZ

  1. Da li možda znaš iz iskustva kolka je potražnja System administratora (MS, Linux) ?
    Može li se dobiti posao na osnovu iskustva i sertifikata MCITP, CCNA, ili je obavezna i školska sprema iz domena IT.

    • Ne bih baš mogao da kažem kolika je potražnja, pogledaj trademe.co.nz, seek.co.nz – rekao bih da traže certifikate i iskustvo više od škole.

      Pozdrav,
      Ivan

  2. Postovani da li mogu iz Srbije da iznajmim(rezervisem) stan u NZ? Nemam nikog u NZ a posto dolazim sa porodicom bilo bi mi mnogo lakse da znam gde cu spavati prvo vece.

    • Da i ne. Praktično je izvodljivo ali ja ne bih to preporučio.
      Bolje je smestiti se ovde u nekom jeftinijem hotelu pa peške tražiti smeštaj.
      Što?
      Često se traži potpis na ugovorima, kao i ugovor na 6 meseci ili godinu dana. Isto tako se traži i “bond” koji je u vrednosti najčešće 3 nedeljne kirije (kirija se meri-plaća nedeljno ovde) koji će biti vraćen tek mesec-dva po napuštanju prvog stana (što može biti finansijski udarac jer se mora dati novi bond za novu kuću pre nego što stari bude vraćen).
      Ja bih pratio pomno ono što vam je zanimljivo pre dolaska, eventualno kontaktirao za par opcija, smestio se u neki hotel i krenuo da gledam od prvog dana.

      Pozdav,
      Ivan Živković

  3. Pozdrav,
    ima li jedan fizioterapeut sa zavrsenom visom skolom (2,5 godine) i bivsa rukometna reprezentativka sanse da dobije posao na Novom Zelandu?I na koji nacin je najbolje aplicirati? Vidim da ima dosta biroa koji nude pomoc tj. uslugu? i da pronasla sam neku zenu u Beogradu, koja je dala oglas da pomaze oko viza, rece da se zove se Ruska.Kaze daje savete i mnogima je pomogla…spominje li se takva osoba u Vasim krugovima tamo i da li je pametno otici kod nje i platiti joj za informacije?
    Inace ja bih sa porodicom dosla na Novi Zeland( suprug i dvoje decice,3 i 5 godina)

    unapred hvala i svako dobro!

    • Pazite se tih “pomoći-biroa”. Uvek ima ljudi koji gledaju da iskoriste druge.
      Postoje sve informacije na immigration.govt.nz
      Kako je najbolje doći? Vidite moj post o tome kako doći na NZ.

  4. Zdravo Ivane,

    Pre svega želim da se zahvalim na ovako iscrpnom opisu celokupne “istorije” sa i oko Novog Zelanda (procedure, vize, pakovanje, putovanje i, najbitnije, lični doživljaj svega toga).

    S obzirom da si poslovnu ponudu već imao, pa si aplicirao “samo” za radnu vizu, želeo bih da te pitam o ličnoj proceni apliciranja za posao preko Interneta, dok sam još u Srbiji – jer je to jedini način da dobijem poslovnu ponudu. Naime, već neprekidno, poslednja tri meseca, šaljem aplikacije za poslove izlistane na SEEK.nz, ali, i ako dobijem odgovor, to je uvek “Thank you for your interest, but we have found other candidates are better match…”. Naravno, ja nastavljam i dalje sa apliciranjem, ali mi se nekako čini da je daljina ipak prevelika i to, intervju preko “Skype”-a i slično, teško prolazi kod NZ poslodavaca.

    Inače ja sam diplomirani inženjer informatike (5 godina, elektrotehnika) sa 10+ godina iskustva, 34 godine sam star i imam porodicu, sve je tu :-). Takođe, pre dve godine sam završio i MBA studije na međunarodno akreditovanom programu.

    Još jednom se zahvaljujem na svemu što radite za sve koji su zainteresovani za Novi Zeland. Želim vam puno sreće i uspeha.

    Srdačan pozdrav,

    Nemanja
    (“komšija” iz Kraljeva :-))

    P.S. Ako imaš vremena, moj LinkedIN profile je: rs.linkedin.com/in/veselinovicnemanja/

    • Ja sam, na žalost, dobio posao preko prijatelja koji mi je rekao da se prijavim na oglas.
      On se prijavio na oglas na internetu, na koji ga je poslao head-hunter.

      Alternativa je doći ovde i rizikovati pare i vreme i lično ići na interviewe.

  5. Pozdrav,

    Prvo svaka cast na blogovima i na odgovorima/pomoci ljudima :)

    Mene interesuje sl, pa ako bi bio ljubazan za malu pomoc
    Upisao sam visoku tehnicku skolu u Srbiji i imamo C i imacemo C++ i nesto malo jave, takodje i baze podataka. Pa me interesuje za dve god kada zavrsim to da li cu moci tu da nadjem posao u svojoj struci i da li cu moci da radim c/c++. Planiram da radim c/c++ i van fax-a, da bih sto bolje to radio.
    Interesuje me kakvi su tvoji saveti sta bi bilo/izgledalo najbolje da radim. Dosao bih tu sa devojkom za da ostanem za stalno.

    I jos jedna stvar ona planira da zavrsi kurs negovatelja na Malti, pa me interesuje da li se to tu vrednuje i da li se trazi to na NZ-u.

    Nije problem i da dodjemo tu i da radim neke fizicke poslove dok ne nadjem neki dobar posao ili u svojoj struci. Znaci NIJE uopste problem da se na pocetku malo izmucim i iscimam.

    Hvala u napred i pozdrav iz Srbije :)

    • C/C++ poslova ima manje nego HTML/.NET/Java poslova ali ih ima dovoljno.

      Predlažem da nađeš i radiš najmanje dve godine u Srbiji (ili gde god možeš) da bi stekao iskustvo i reference.

      Za to vreme možeš se prijavljivati na poslove preko interneta. Posle dve godine možeš razmisliti o alternativnim scenarijima za dolazak, kao što je sistem poena za rezidentni ili pokušaj dolaska turistički pa traženja posla.

  6. Poštovani Ivane, ja i moja porodica ( suprug i dvogodišnja kćerka ) ozbiljno razmišjamo o iseljenju na NZ. Ja sam po struci dipl. ing. žaštite životne sredine i koliko sam uspela da se informišem moja struka je na Long Term Skill Shortage List, što bi trebalo da olakša dobijanje vize. U Srbiji je zvanje Diplomirani po pravima i obavezama izjednačeno sa zvanjem Master, a sa obzirom da prvi korak u postupku apliciranja za vizu treba da bude provera kompatibilnosti moje diplome od strane New Zealand Qualifications Authority sa NZ standardima, mene zanima da li je preporučljivo da ja na svom fakultetu (Fakultet zaštite na radu, smer Zaštita životne sredine , Univerziteta u Nišu) tražim da mi izdaju diplomu sa zvanjem Master. Izdavanje iste košta oko 400 eura, pa bih ja izbegla nepotreban trošak ukoliko je i zvanje Diplomirani dovoljno prepoznatljivo ili priznato. Ili je njima sve jedno jer ne priznaju ni jedno…
    Izvini na dugačkom pitanju i hvala unapred na odgovoru – naravno ukoliko si u mogućnosti da odgovoriš.
    Pozz,
    Jelena.

    • NZQA se bavi procenom i oni će doneti konačnu odluku. Obično naprave prilično jednostavno prevođenje diploma (Magistar u Master, Doktor u Phd i sl.).

      Iako nemogu da garantujem, ja bi predložio uzimanje Master diplome, jer povećava šanse za dobijanje rezidentne vize preko sistema poena.

      Isto postoji i opcija i brze provere kfalifikacija od strane NZQA-a koje je jeftinija i brža ali ne garantuje da ćeš na kraju dobiti te kfalifikacije koje su ti inicijalno rekli.

      Naravno, sve zavisi od Vaših mogućnosti.

  7. Pozdrav Ivane,

    Dobio sam poslovnu ponudu za Auckland NZ i trenutno sam u velikoj dilemi. Budući da sam porodičan čovek, malo brinem oko količine novca dovoljnog za život petočlane porodice. Ponuda stoji na 60k NZD godišnje, mi nismo preterano razmaženi…ali, nisam siguran da li je to dovoljno za pokrivanje osnovnih potreba ovolike porodice (troje dece, dvoje tinejdžeri, treće tri godine). Možeš li mi iz iskustva reći – da li su moje bojazni opravdane? Možda bi valjalo reći da ni ovde nismo u lošoj situaciji i moji trenutni prihodi u Srbiji su oko 15k Eur godišnje, neto. 60k NZD mi izlazi na oko 30k EUR godišnje, neto, uz dodatak da bih na NZ morao da plaćam stanovanje, dok ovde imam kuću u vlasništvu. Ne želim da računam ni na kakve dodatne prihode, poput onih od eventualnog zaposlenja supruge, već bih radije da računam samo sa onim što sigurno imam – dakle prihodi od mog posla. Malo sam poredio troškove življenja, i, čini mi se, da bih za početak samo promenio državu, dok bi kvalitet života ostao više-manje isti, možda bi malo i opao u početku. Razlog zbog kojeg razmišljam o odlasku je da su moja primanja ovde već dostigla realni maksimum (trenutno sam, u firmi za koju radim, na poziciji senior software developer-a), dok bi na Novom Zelandu, nadam se, bilo mesta za rast. Još uvek nisam potpisao ugovor, tako da nisam ni u kakvoj obavezi i imam prostora za predomišljanje. Znam da je nezahvalno davati mišljenje nepoznatim ljudima u vezi ovakvih stvari, i svestan da sve zavisi od navika, ali te ja ipak molim za njega. Dakle, posmatraj kroz svoje iskustvo u NZ i, ako možeš, reci mi – da li je 60k NZD gross dovoljno za iole normalan život petočlane porodice u Auckland-u?

    • Pričao sam dosta sa kolegom koji je isto došao iz Srbije. Obojica smo imali inicijalnu platu od 60K godišnje. Ali to je bilo pre 7~8 godina.
      Isto tako mi nismo imali neki veoma izgrađen život kao što Vi imate.

      60$ je obojici bilo tesno i prvih par godina smo morali dosta da pazimo kako trošimo.

      Prelazak na NZ bi i sa više para bio težak zbog svih promena kroz koje morate da prođete.

      Što se pozitivne strane tiče – ta plata je plata za početnike ovde i verovatno za 6~12 meseci ćeš imati 25% veću platu, ako ne i bolji posao. Plate senior programera ovde su preko 85K godišnje (do oko 140K$). Naravno, teško je dobiti ponudu za veću platu kada nemaš radnu vizu.

      Iskreno, ako je opcija, ja bih probao da dođem ovde sam i radim dok nek ne donesem konačnu odluku (tako je moj kolega radio): zaposliš se, dođeš, zapneš, radiš, plaćaš ovde minimalne račune, učiš o NZ, eventualno tražiš bolji posao i donosiš odluku da li da dovedeš porodicu ili ne.

      “Da li je 60K dovoljno za iole normalan život petočlane porodice u Auckland-u?” je pogrešno pitanje jer nećeš tu platu dugo imati, kao i činjenica da se ti najviše treba u prvih par godina ovde.
      “Da li je 60K dovoljno za prelazak i otpočinjanje života petočlane porodice u Auckland-u?” – zavisi od toga koliko ste spremni da žrtvujete. Može se sa tim parama ovde početi život ali biće dosta tesno, posebno ukoliko uživate u Vašoj trenutnoj situaciji i životu u Srbiji.

  8. Imam 25 godine, zavrsio sam Visoku tehnolosku skolu strukovnih studija, smer Prehrambena tehnologija, imam zvanje Inzenjera prehrambene tehnologije. 6 godina radim u struci, u fabrici vode, kao laborant (tehnicar) na kontroli kvaliteta.
    Rodjen sam u Hrvatskoj, imam hrvatsko i srpsko drzavljanstvo i oba pasosa.
    Moja zena, ima 23 godine, ima 5 godine radnog iskustva u svom frizerskom salonu, od skole ima zavrsen V stepen za frizera. Ona je rodjena u Srbiji i ima srpski pasos.
    Trenutno nemamo dece.
    Engleski nam oboma je na nekom osrednjem nivou, 4/10, planiramo upisati skolu engleskog jezika, kako bismo poboljsali jezik i na kraju da polazemo IELST test.
    Mladi smo, ambiciozni, snalazljivi. Ovde u Srbiji je jako tesko na posten nacin normalno ziveti.

    Ako bi bio ljubazan da nam kazes, da li bi imali ikakve sanse da odemo na NZ, na osnovu ovog sto sam gore napisao..skole, iskustva, godina…?
    Hvala na razumevanju!
    Pozdrav!

  9. Pozdrav Ivane

    Preseljenje na NZ ili AU mi je jedna od zivotnih zelja pa bih te pitao kakve su sanse da se preselim na NZ.

    Uskoro sam dipl ekonomista, zavrsio sam kurs knjigovodstva u dogledno vrijeme kontam da polozim i kurs za racunovodju pa da dobijem zvanje licenciranog racunovodje. Koliko je to sve priznato na NZu posto znam da su licence priznate u EU. Imam 26god engleski mi je srednjeg nivoam, neozenjen. Isto bi volio znati jel zvanje od presudnog znacaja ili se moze radna dozvola dobiti i sa srednjom skolom.

    • Dimploma ili dovoljno vredno i dugačko radno iskustvo.
      Radna dozvola se dobija sa ponudom za posao odavde. Nije lako dobiti ponudu za posao preko interneta i neki se odlučuju da dođu ovde turistički pa da traže poslove ili da se prijave za rezidentnu preko sistema poena (skilled migrant).

      • Pozdrav Ivane,

        Odlično čto sam naišla na tvoj blog. Obzirom da trenutno živim i radim sa nevenčanim partneromm na dalekom istoku u Rusiji može se reći i Sibri.Nalazimo se na gradilištu usred nedođije…i obzirom da sam se intenzivno informisala o dobijanju vize ( Skilled Migrant- Long term skilled shortage), naravno naišli smo na dugotrajan proces preko sistema poena koji najpre zahteva “job offer – a job offer radnu vizu i tako u krug” kako bi se ubrzao proces. Moje je pitanje….Da li je pametno sesti na avion i doći u NZ kao turista otići na lokacije koje smo identifikovali kao potencijalne za posao i tražiti na licu mesta mogućnost zapošljavanja, ja kao procesni inženjer tehnologije a nevenčani suprug iskusni građevinski inženjer???

        Molim te za savet… da li poznaješ nekoga ko je to već uradio??

        Puno zahvalna,

        Dunja

  10. Pozdrav, zanima me da li se mora nostrifikovati diploma za veterinarske tehničare i kakve su šanse za zapošljavanje istih? Hvala

  11. Pozdrav Ivane i od mene :)
    Predobru stvar si napravio s ovim blogom, svaka cast!
    Molim te za jedan savjet u vezi moje situacije ( tek sam sad saznala za razne linkove i stranice vezano za NZ, i moracu posvetiti tome malo vise vremena da procitam..), ali onako iz iskustva.. Ja sam dipl.ing. arhitekture, a moj muz dipl.ing.gradjevine, a ispitujemo razne varijante bukvalno po cijelom svijetu za preseljenje,posao..Kakve su nam sanse tamo kod vas,ako znas? Eto,zasad toliko..Hvala

    • Pozdrav,

      Posla bi ovde trebalo da oboje imate dosta – ja bih pogledao da li ima neko udruženje arhitekata koje zahteva certifikaciju ili sl.
      Kako doći?
      1) Rezidentni preko sistema poena (Skilled Migrant Category) – pogledajte, ali pretpostavljam da i građevinci i arhitekte su deficitarna zanimanja.
      2) Naći posao preko neta pa doći na radnu vizu
      3) Poslati muža turistički da nađe posao, dobije vizu za sve vas pa onda tražiti posao za vas.

      U svakom slučaju, ja bih prvo proverio da li je i šta potrebno za priznavanje diplome arhitekte i građevinca i registraciju ukoliko je ima.
      Znanje engleskog se podrazumeva.

      Srećno,
      Ivan

      • Ok, hvala mnogo na brzom odgovoru..
        Znanje engleskog je solidno, ali stagnira zbog nekoristenja:) U svakom slucaju, vodicu se ovim uputama i detaljnije se raspitati..
        Hvala jos jednom!
        Lijep pozdrav..

  12. Pozdrav druze, prvo moram da pohvalim ovaj blog, trazio sam sve i svasta na raznim sajtovima, nigde nisam uspeo nista kokretno da pronadjem. Za tebe imam jedno pitanje, zanima me kakva je situacija sa profesorskim zanimanjima ( po struci sam dipl.prof.geografije ) ima li posla tu ? I da li se na NZ KUM (vencani) smatra porodicom ili ne, to sam se uvek pitao ? :)

    • Profesorka zanimanja teško prolaze, ovde je drugačiji sistem edukacije, pa zahteva prekfalifikaciju, koja može trajati minimum godinu dana.

      Kum se ne smatra porodicom.

  13. Zdravo Ivan,

    Go pratam tvojot blog veke poveke od edna godina. Blagodaram za tvoeto iskustvo, koe beshe mnogu ceneto imajki vo predvid deka sakavme da imame sto pogolema perspektiva sto ne cheka vo NZ.
    Inache apliciravme pred godina ipol i dobivme resident viza, a jas sum tuka vo AKL veke nekolku meseci.
    Blagodaram i pozdrav

    Aleksandar

  14. Veliki pozdrav Ivane,

    interesuje me da li imas neko misljenje o sajtovima poput skilledmigrantjobs (dot) com?
    Nasao sam tamo par oglasa za moju zenu, ali to su uglavnom Recruitment agencije koje stavljaju ovakve detalje u job posting:

    Free meet and great at the airport
    Free Accommodation on arrival into New Zealand
    Free NZ cell phone (you will even know the number before you leave!)
    You will get put in contact with other people who have recently arrived
    Refer a friend bonus of NZD $500
    (Company) can assist with the registration, immigration and relocation into New Zealand. We have positions in the North/South/East/West of New Zealand.

    ….cim vidim nesto “free” odmah dobijam scam alert :)

    • Svi agenti moraju da budu registrovani na sajtu imigracionog i da ti pokažu njihov certifikat od strane imigracionog ako zatražiš. Isto trako mogu biti i skupi.

  15. Pozdrav Ivane :)

    Mene interesuje da li možda znaš kako stoje stvari sa farmaceutima? Nisam uspela da nađem informacije na onom sajtu ministarstva. Vidim po oglasima da je plata 25-45 dolara/sat i da li je to dovoljno za život na NZ.

    Hvala!

  16. Pozdrav Ivane, imam jedno pitanje. Moj otac ima NZ drzavljanstvo od 1999 godine. Ja sam rodjen 1996 godine u Srbiji pa nisam dobio drzavljanstvo. E sad da li ja mogu da dobijem drzavljanstvo poreklom (by descend) posto mi otac nije imao drzavljanstvo u vreme mog rodjenja. Da li mozda mogu na neki drugi nacin da dobijem drzavljanstvo i koja je sansa? Hvala unapred.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s