Posao preko net-a

Iako je najsigurnije naći posao preko interneta, to nije nimalo jednostavan zadatak. Većina oglasa za posao je samo za one koji već imaju radnu ili rezidentnu vizu. Naravno, može se ova preporuka odignorisati i ipak slati CV, iako su šanse za uspeh tako veoma male.

Zašto je tako, ako već piše da Novom Zealand-u nedostaje stručnjaka?

Ispostavlja se da je zaposliti nekoga van NZ veoma rizičan potez na koji su se mnoge kompanije opekle.

  1. Posle primanja osobe na posao, veoma je često čekati oko 6 meseci da bi ta osoba počela da radi. Ovo samo po sebi predstavlja veliku investiciju za mnoge firme.
  2. Drugi je problem toga koliko zaista može se saznati o osobi samo putem e-mail-a i telefonskih razgovora.
  3. Treći je činjenica da jednom zapošljen, radnik može lako da nađe drugi posao (sada se može prijaviti na sve oglase na NZ).

Jedan način na koji stranci prevazilaze ove prepreke jeste dolazak na NZ i onda lično traženje posla. Ovo omogućava eliminisanje tačke 1, jer se brzo može početi sa radom, i daleko veću sigurnost poslodavca, posle ličnog razgovora. Naravno, još uvek se mora prijaviti za radnu vizu i to može potrajati i biti veoma stresno.

Iz razvijenih zemalja (USA, Canada, EU…) moguće je dobiti “working holiday” vizu koja omogućava dolazak na NZ i lako dobijanje posla i prave radne vize kasnije. Srbija bi mogla doći na spisak ovih zemalja dobijanjem statusa kandidata EU i liberalizacijom viznog režima. Do tada…

Advertisements

One thought on “Posao preko net-a

  1. Ivane, kad kažeš može potrajati i biti veoma strašno – (kad je u pitanju radna viza za tek zaposlene na NZ), jer postoji mogućnost da to malo pojasniš?Pozdrav,Miloš

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s